Bröllopsplaner kräver en bra budgetplan. Blomsterprydda väggar. Mat till alla gäster. Klänning för x antal tusen. Bröllopsbudgeten skenar lätt iväg – och det som kostar mest är sällan det man först tänker på. Ni har sagt ja, ringarna blänker och ni är äntligen redo för att hålla era livs kanske viktigaste fest. Men nu kommer det svåra: Hur gör man med budgeten?
Det är mycket att tänka på. Mycket som ska planeras och prioriteras, säger bröllopskoordinatorn Johanna Kajson. Hon har över tio års erfarenhet i bröllopsbranschen och berättar att budgeten generellt har stigit rejält de senaste åren. Dels är det trendigt att ha bröllop i flera dagar och dels har vi större krav på allting. Men ett drömbröllop kan man skapa oavsett budget, försäkrar Johanna Kajson. Här delar hon med sig av sina bästa tips.
Hur gör man en bröllopsbudget? Det allra första man ska göra är att sätta sig ner och skriva en prioriteringslista. Där svarar ni på frågor som: Vad är viktigast för oss, vilka delar vill vi lägga mest energi och pengar på? Hur mycket ska vi bjuda på? Ska vi ha öppen bar? Ska bröllopsresan/klänningen/ringar ingå i budgeten? Skriv också en exakt gästlista eftersom varje gäst kostar så pass mycket pengar. Därefter kommer budgeten där ni räknar upp allt som ska ingå: kläder, inbjudningskort, smink, hår, lokalhyra, porslin, servitörer, fotografer och så vidare. Det är många som börjar i bakändan och skriver budgeten först. Då blir det svårare att prioritera. Sedan gör ni en sparplan. Hur mycket kan vi spara i månaden för att ha råd med allt? Det är ganska kul att veta varför man sparar. Det är ett mysigt och ett gemensamt mål och då blir man mer motiverad, säger Johanna Kajson.
Hur mycket kostar det att gifta sig? Eftersom att alla bröllop ser så olika ut är det omöjligt att sätta en generell prislapp på bröllop. Det mesta beror på hur många gäster man bjuder, och hur stort kuvertpriset blir. Vissa lägger en miljon, andra bara några tusen. Men de flesta säger att deras budget ligger runt 100 000 kronor.
Vad kostar mest med bröllopet? Mat, dryck och antal gäster kostar absolut mest. Ett kuvert brukar ligga på ungefär 1 000–2 500 tusen per gäst. Drar man ner gästlistan med 10 personer kan man alltså spara över 10 000 kronor.Nu trendar det att ha mycket blommor också, säger Johanna Kajson. Och blommor är dyrare än man kanske tror. En bukett ligger generellt mellan 1 000 och 3 500 tusen kronor. Men nu är det väldigt populärt att ha blomsterbågar, blomsterväggar och installationer också, och det är väldigt dyrt.
Vilka kostnader är enklast att hålla nere? Det finns flera saker ni kan göra för att pressa utgifterna. Exempelvis så kan ni se till att hyra en lokal där man kan köpa in sin egen dryck. Gör också mycket själv och be om hjälp! Folk älskar att hjälpa till med bröllop. Be någon annan plocka blommorna exempelvis, säger Kajson. Be också vänner och familj att de åker och handlar all dryck och hjälper till med dekorationen Sedan kan ni prioritera bort livemusik och dj och bara sätta på en spellista i högtalare. Det sista tipset är att verkligen tänka igenom vad just ni vill ha och göra aktiva val. Det finns inga måsten. Vill ni skippa tårtan? Ja då gör ni det, säger Kajson. Och när det kommer till kläder och smink? Även här handlar det om prioriteringar. Vissa vill lägga 100 000 på klänningen, andra betydligt mindre. Bröllopsklänningar kan man ofta hyra eller köpa begagnade: de används ju bara en gång. Även de vanliga klädkedjorna har ofta fina alternativ. Sedan kanske du har någon vän som kan fixa ditt hår? Eller om du själv är bra på smink så kan du fixa det själv. Däremot är ju makeup-artister experter på att få sminkningen att hålla hela dagen, så det kan vara värt med tanke på att man ofta gråter och svettas mycket under bröllopsdagen.
Vad är det värt att lägga lite extra pengar på? Bröllopsfotografen! I stort sett alla som väljer att ta ”en kompis som är bra på att fotografera” istället för en proffsfotograf ångrar sig, säger Kajson. Bröllopsfotografer är experter och kan varje liten detalj i bröllopsdagarna och fångar allt och lite till. De vet precis hur de ska röra sig, vart de ska stå – och när rätt saker händer så att de kan fota det. Hon rekommenderar därför alla att boka ett proffs, i alla fall under ett par timmar. Fotografen bör i alla fall vara med under vigseln och sedan ta några porträtt, resten av bilderna kan en vän ta om man vill spara in.
Varför är allt dyrare bara för att det handlar om bröllop? Många som jämfört priset på en vanlig bukett och en bröllopsbukett brukar rygga tillbaka. Samma sak när man jämför priset på en vanlig sminkning för 500 kronor och en brudsminkning på 3 000. Varför är det dyrare bara för att det handlar om bröllop? Väldigt många upplever att man blir lurad. Men det handlar om att bröllopsbranschen kan kvalitetsgarantera att det blir perfekt. Exempelvis att blommorna är helt utslagna, eller att sminket håller hela dagen.
Finns det några utgifter man inte tänker på? De sista veckorna dyker det ofta upp sådana utgifter som man först inte tänkt på. Många glömmer att räkna med transporten i budgeten. Och det gäller inte bara transporten av gäster utan också taxi till och från vigseln, transporten av alla hyrgrejer, porslin, extra kyl och frys, photobooth, mat, dryck och så vidare. Många köper också sistaminuten-grejer, som genomskinliga paraplyer i sista sekund när man blir rädd att det ska regna.
Är det verkligen värt att lägga så mycket pengar på en enda dag? Det här är en av de vanligaste frågorna Johanna får av blivande brudpar. Är det värt att lägga så mycket pengar på bara en enda dag – eller ska de bara gifta sig i stadshuset och åka iväg på en långsemester istället?– Under mina tio år i branschen har hundra procent av paren sagt ja – det är värt det. Den här dagen är något alldeles speciellt som ni aldrig kommer att glömma.
Källa: Aftonbladet, Elisa Amorelli